Světlo, výhled do okolí, ale také teplo jsou hlavní funkce oken.

Okna jsou zdrojem přirozeného světla a slouží k větrání nejen u standardních, ale i u pasivních domů. Okna která lze otevřít se snadněji a pohodlněji čistí.

V případě že chceme v domě/bytě mít dostatek světla je dobré zvolit okna s větší plochou skla oproti rámu. Sklo má lepší izolační vlastnosti oproti rámu. Z toho důvodu je moderním trendem u pasivních domů využívat okna s velkou prosklenou plochou.

Nejdůležitější vlastností izolačního skla je součinitel prostupu tepla Uw, s jednotkou W/(m²K). Pokud chceme aby okno propouštělo minimum tepla, musí být hodnota součinitele co nejnižší a tím bude mít okno lepší izolační vlastnosti.


Součinitel prostupu tepla a jak to s ním je?

Součinitel prostupu tepla


Prostup tepla celým oknem je dán tepelnými vlastnostmi rámu (Uf), skel a meziokenních rámečků. Ug anebo Uw je vždy vázáno k určitému typu zasklení. V našich skladových oknech používáme plastový meziokenní rámeček s vyšší hodnotou Ug=1,1W/(m2K), díky kterému se součinitel prostupu tepla celého okna snižuje na 1,2 W/(m²K), což je skoro o 10% lepší hodnota oproti standardu.

Hodnota Uw se skládá z hodnoty Uf (rám okna) a hodnoty Ug (sklo okna) v poměru daném výrobou konkrétního rozměru okna.

Okna různých velikostí mají různé hodnoty součinitelů prostupu tepla, jelikož poměr rámu a skla je vždy různý.

Při certifikaci oken se vychází z referenčního rozměru skla 123x148 cm s různými typy skla.

Součinitel prostupu tepla